0536 951 25 32
El veya makine yardımı ile tek kat ya da daha fazla katlı kumaşların iplik yardımıyla kumaşlar içinden veya arasından geçirilerek ilmek sırasını oluşturma işlemidir. Birleştirme işlemleri geçici olarak yapılıyorsa teyel adını almaktadır. Dikiş adımı, kumaşların üzerinde görülen iplik veya ilmeklerin oluşturmuş olduğu dikiş hattının bir birimidir. Dikişler kullanım yerlerine göre sembollerle ifade edilmektedir.
Dikiş Çeşitleri Nelerdir?
OVERLOK DİKİŞİ
Kumaşın kenarlarını tutturmak, güvene almak için kumaş kenarları düzeltilerek temizlenme ve sürfile etkisini oluşturacak bir biçimde iplikle sarmalanmasıyla yapılan makine dikişidir.
Overlok Dikişinin Kullanım Yerleri
KAPAMA DİKİŞİ
Kapama bir diğer adıyla örtme dikiş makinelerine örnek olarak;
İki kumaşın yan yana dikilmesi ve aynı zamanda kenarlarının kesilmesinde kullanılan bir dikiş makine çeşididir. Filatlok makinelerinde yatay olarak çalışan kumaş kesme tertibatı ve otomatik ayarlanan diferensiyel transport tertibatı bulunur. Filatlok makinesi, eşofman, triko, iç çamaşırı vb. örgü giysilerin dikiminde kullanılmaktadır.
ÇİFT İĞNELİ DİKİŞ MAKİNELERİ
Çift iğneli dikiş; belirli aralıkla iki iğne ve bu iğnelere ait dikiş mekanizması ile üretilmiş, aynı zamanda iki paralel dikiş sırası oluşturan bir dikiş tiplerinden biridir. İki dikiş arasındaki mesafe giysi ve kumaş türüne bağlı olarak örneğin; kot çift iğnesinde 7 milimetre, gömlek çift iğnesinde ise 4 milimetre olarak değişiklik göstermektedir.
Çift İğne Dikişi Kullanım Yerleri:
ZİKZAK DİKİŞ MAKİNESİ
Zikzak dikiş makinelerinin genişliği ve boyu ayarlanabilen, zikzak şeklinde dikiş yapan, düz dikiş makinesi olarak da kullanılabilen dikiş makinesi çeşididir.
Zikzak Makine Dikişinin Kullanım Yerleri: