0536 951 25 32
Seramik malzemeler, metal ve metal olmayan kimyasalların birbirlerine birinci seviyede iyonik veya kovalent bağlarıyla bağlandığı inorganik, metal dışı malzemelerdir. Seramik malzemelerin en iyi özelliklerinden biri atomlar arası bağlarına göre değişmekte olmasıdır.
Seramik malzemeler genellikle düşük seviyede tokluk ve süneklikte olup sert ve kırılgandır. Seramikler, iletim elementleri olmadığından, elektrik ve ısıyı çok kötü iletmektedir. Güçlü atom bağları sebebiyle çok ağır ortamlarda bile kimyasal olmakta kararlıdır ve yüksek seviyede erime sıcaklığına sahiptirler. Bu saydığımız özellikteki seramik malzemeleri birçok mühendislik tasarımları için vazgeçilmezdir.
Seramiklerin Mekanik Özellikleri
Mekanik özellikleri ise; basınç dayanıklık seviyesi çok yüksek olan seramiklerin çekmeye olan dirençleri çok düşüktür. Gevrek olduklarından dolayı iç yapı kusurları, çizikler, çentikler ve mikro çatlaklar gerilmeye neden olurlar; bu sebepten dolayı çekme sırasında kolay kırılırlar. Seramiklerde basınç dayanıklılığı ortalama olarak çekme dayanıklılığının sekiz katıdır. Seramiklerin kaymaya karşı mukavemetleri oldukça yüksektir, plastik şekil değiştirmezler ve kırılırlar. Ayrıca bazıları seramikler çok sert olduklarından dolayı aşındırıcı malzeme olarak geniş ölçüde kullanılırlar.
Elektriksel Özellikleri: Seramikler genel olarak yalıtkan ve dielektrik malzemelerdir. Elektriği kesinlikle iletmezler ancak elektrikli alanda tepki gösterebilirler. Elektriksel alan etkisinde oluşan kutuplaşma sebebi ile yüzeylerinde büyük miktarda elektron depolayabilirler. Yüksek seviyede dielektrik özelliğine sahip seramikler kondansatör üretiminde kullanılmaktadır. Bazı seramikler ise yan iletkenlik özelliğine sahiptirler. Kuvars kristali ve baryum titanat mekanik etkiyi elektriksel tepkiye, elektriksel tepkiyi mekanik tepkiye çevirebilirler. Piezoelektrik örneğin mikrofon denilen alet bu özelliğe sahiptir. Bu seramikler ise elektronik endüstrisinde kullanılır.
Seramik Karo Nedir Ve Nasıl Üretilmektedir?
Kil, silis, kaolin, feldspat veya diğer doğal hammaddelerden bellirli ölçülerde hazırlanmış, incecik öğütülmüş karışımın granül şeklinde yüksek basınçla kalıpta press işlemi ile şekillendirilerek elde edilerek ince levhaların, talep edilen özellikler ile kazandırılacak şekilde kurutularak ve yüksek ısılarda pişirilerek, sırlı veya sırsız olarak üretilmektedirler.
Seramik Karo Nerelerde Kullanılmaktadır?
Seramik karolar hayatımızın birçok alanında yer almaktadır. Zemin karoları, banyo karoları, duvar karoları, dış zemin karoları gibi birçok alanda seramik karolara rastlayabiliriz. Özellikle son zamanlarda çeşit çeşit renk ve desenlerde farklı boyutlarda karoların kullanımlarını görmekteyiz.