0536 951 25 32
Yakıt, kimyasal ve fiziksel yapısında bir değişim meydana geldiğinde ısı enerjisini ortaya çıkaran her türlü çeşitte ki maddenin geneline verilen addır.
Yakıtlar içinde bulundurdukları enerjiyi ya yakmak gibi kimyasal anlamda ya da nükleer füzyon gibi nükleer anlamlarında serbest bırakırlar. Yakıtların en değerli ve önemli özelliklerinden biri enerji üretebilmek için depolanabilmeleri ve yalnıza gerektiğinde bir iş üretebilmek için ihtiyacı olan enerjinin üretimleri için kullanılabilmeleridir.
Yakıtların esas maddesini teşkil eden ürün organik karbondur. Isı, bu organik karbonun oksijen ile reaksiyonları sonucunda ortaya çıkar. Bu oluşan tüm reaksiyonlar sonucundan sanayi sektöründe büyük miktarda fayda sağlar.
Sanayide kullanılan yakıtlar üç gruba ayrılabilirler:
1. Katı Yakıtlar
a) Doğal Katı Yakıtlar: Katı yakıtların arasında en önemli olanları doğal katı yakıt olarak nitelendirdiğimiz fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşan devirlere göre; antrasit, linyit kömürü, turb, , taşkömürü, esmer kömür sırasını takip etmektedir. Bir de bunlardan daha farklı olan odun vardır. Gaz ve sıvı yakıtların giderek azalma nedeniyle ortaya çıkan biomass enerjisinin önemi giderek artmaktadır. Şeftali çekirdeği, kayısı çekirdeği, prina (Zeytinyağı posası), badem kabukları alternatif katı yakıt çeşitlerindendir.
b) Suni Katı Yakıtlar: Doğal katı yakıtlardan elde edilerek oluşan kök ve odun kömürleridir.
2. Sıvı Yakıtlar (Akaryakıtlar)
Ham petrol ile fosil kömürü katranından elde edilerek oluşan maddelerdir. Kömürden elde edildiğinden dolayı maliyeti ham petrolden elde ediş maliyetinden daha çok fazladır.
a) Doğal Akaryakıtlar: Ham petrolün destilasyon ürünleridir.
b) Suni Akaryakıtlar: Bu yakıtlar da elde edildiği kaynaklara göre üç tiptir:
- Taşkömürü, bitüm, , linyit, odun ve ile asfaltın destilasyonundan elde edilen ürünlerdir.
- Ağır petrol fraksiyonlarından krakingi ile elde edilen ürünlerdir.
- Sentez yolu ile üretilen sıvı yakıtlar.
3. Gaz Yakıtlar
Fosil kömürlerinin destilasyon ürünleri olan jeneratör gazı ve havagazı, petrol destilasyon ürünü olan küçük moleküllü hidrokarbon karışımları yapısındaki gazlar, su gazı ve doğal yer gazlarıdır. Bunun yanı sıra hayvansal ve bitkisel kökenli atıklarda elde edilen biogazlardır.